Startups

Μείωση 38% στις χρηματοδοτήσεις προς ευρωπαϊκές startups το 2023

Μείωση 38% στις χρηματοδοτήσεις προς ευρωπαϊκές startups το 2023

Τη χειρότερη χρηματοδοτική κρίση των τελευταίων ετών αντιμετωπίζει φέτος το νεοφυές οικοσύστημα της Ευρώπης.

Οι ευρωπαϊκές startups, αφενός βρίσκονται αντιμέτωπες με τη μείωση των αποτιμήσεων τους και αφετέρου αντιμετωπίζουν την απροθυμία των επενδυτών να προβούν σε εκτεταμένες χρηματοδοτήσεις.

Ως αποτέλεσμα, τα κεφάλαια, που θα υποδεχτούν το 2023 οι startups στην Ευρώπη, αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 38%, με τις συνολικές χρηματοδοτήσεις να διαμορφώνονται σε €51 δισ. έναντι €83 δισ. το 2022. Εάν μάλιστα η σύγκριση γίνει με τις αντίστοιχες επιδόσεις της χρονιάς-ρεκόρ, που ήταν το 2021, όταν οι χρηματοδοτήσεις υπερέβησαν τα €106 δισ., τότε η φετινή μείωση θα είναι της τάξης του 50%.

Η κρίση χρηματοδοτήσεων προς το νεοφυές οικοσύστημα της Ευρώπης είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών, θυμίζοντας τις “μαύρες ημέρες” του 2000 και του 2008, οπότε και πάλι η startup σκηνή βρέθηκε σε περιδίνηση. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης “State of the European Tech, 2023”, ακόμη και με το αρνητικό πρόσημο του 38%, η ροή χρηματοδοτήσεων προς τις startups της Ευρώπης θα κινηθεί φέτος σε υψηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα του 2020 και του 2019.

Όπως εξηγούν, όταν η ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας αντιμετώπισε, για τελευταία φορά, μια τέτοιας φύσης κρίση το 2000 και το 2008, ήταν δομικά αποδυναμωμένη, γεγονός που δεν συμβαίνει σήμερα, αφού το οικοσύστημα είναι εδραιωμένο και άρα πολύ πιο ανθεκτικό.

Άλλωστε, παρά τη μείωση τόσο των χρηματοδοτήσεων, όσο και των αποτιμήσεων, η αξία των ευρωπαϊκών startups παραμένει σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα $3 τρισ., με το σχετικό μέγεθος να έχει αυξηθεί κατά $2 τρισ. μόνο την τελευταία 6ετία.

Δείτε περισσότερα στο sepe.gr

 

Image
Image

Follow Us

Image
Εγγραφή στο Newsletter

Θα λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Image

Πρόσφατα άρθρα Startups

Image
Image

See also from Verticom

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Categories Menu

Site Menu

Image

Κόμβος πληροφόρησης για θέματα και εφαρμογές που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν.

Stay in Touch

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε τα πιο hot άρθρα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αρθρογραφία

Διαφήμιση

© 2023 WebWorldNews. All Rights Reserved.Design & Development by Verticom

Search